ANALYSE – Nederland kent dezer dagen opvallend veel bedrijven die naar de beurs gaan, maar in de Verenigde Staten is het opvallend stil. Volgens sommigen is het vooral vanwege de angst voor een mogelijke Brexit dat het aantal beursgangen op het Damrak de laatste weken de pan uit rijst.
In Amerika is het anders: daar droogt de stroom nieuwkomers juist op. Onderzoekers van het Amerikaanse beleggersblad Barron’s stelden vast dat er in de eerste 5 maanden van dit jaar maar 31 bedrijven naar de beurs kwamen, tegen 69 in 2015 en 115 in de eerste 5 maanden van 2014.
Vergeleken met de wilde jaren 1990 zijn dat er helemaal weinig: in de laatste jaren van de vorige eeuw kwamen er gemiddeld bijna 500 bedrijven per jaar naar de beurs, waaronder natuurlijk al die internetbedrijven die nu niet meer bestaan.
Groeibedrijven komen niet naar de beurs
Veel jonge technologiebedrijven kiezen nu opvallend genoeg juist voor een bestaan buiten de beurs, waar zij makkelijk investeerders kunnen vinden.
Het internetbedrijf Uber bijvoorbeeld, dat bemiddelt tussen reizigers en aanbieders van personenvervoer, haalde laatst even 3,5 miljard dollar op bij het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië. Airbnb, de online marktplaats voor overnachtingen, wordt gefinancierd door verschillende private equity-partijen en zou op papier nu ruim 25 miljard dollar waard zijn.
Het ‘slimme geld’ kaapt dus de groeiparels voor de neus van de beurs weg. Particuliere beleggers missen er een paar mooie aandelen aan.
Koersen relatief laag?
Maar deze cloud heeft een silver lining: sinds 2000 zijn er vaker jaren geweest met weinig beursgangen. Dat kwam achteraf dan vaak omdat de beurs dan gewoon te laag stond. Na die jaren deed de beurs het meestal dan ook relatief goed, met een rendement van ruim 13 procent per jaar gemiddeld. Na jaren met veel beursgangen daalden de koersen juist meestal.
Rendementen uit het verleden geven geen garantie, maar kijkend naar het aantal beursgangen lijkt het in ieder geval dat het ‘slimme geld’ van mening is dat de Amerikaanse beurs nog vrij laag staat.
Patrick Beijersbergen is beleggingsanalist en auteur van het boek ‘Beleggen kun je zelf, tips & tricks 2016’.